Actueel

29 juni 2022

Nieuwe lichting bouwkundige inspecteurs afgestudeerd aan het NCE

Afgelopen week studeerden er weer een aantal studenten af aan het Nationaal Centrum Ergoedopleidingen (NCE), waaronder een van onze eigen monumentenwachters Andries Braaksma.  De studenten van de opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed ontvingen hun diploma van Harald Hendrix, voorzitter van de MonumentenwachtNL. Iets waar we als Monumentenwacht Groningen natuurlijk erg trots op zijn!

Gedurende deze opleiding bouwen de studenten in korte tijd een goede basis op voor het inspecteren van gebouwen. Hierbij leren ze om alle bouwkundige onderdelen van het gebouwde erfgoed te benoemen. Aan de hand van de richtlijnen binnen de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) wordt geleerd om schades te constateren, oorzaken te achterhalen en om een gedegen advies te schrijven die vervolgens aan de opdrachtgevers wordt overhandigd.

Hendrix stelt: “Goed zorgen voor monumenten is een kwestie van vakmanschap: een ambachtelijke benadering van vaak kwetsbare gebouwen, kennis van materialen en technieken die vroeger gemeengoed waren. Als organisatie wil Monumentenwacht Nederland blijvend inzetten op een degelijke en bij deze tijd passende opleiding voor onze wachters. De NCE-opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed voorziet daar in.”

De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met MonumentenwachtNL, de Vakgroep Restauratie, de Federatie Grote Monumentengemeenten, de Vereniging Architecten werkzaam in de Restauratie en de Vereniging  Adviesbureaus Monumentenzorg.

Foto door René van den Burg